Die Gärten von Schloss Trauttmansdorff (Meran)

... zie ik door het invallende licht bij de balkondeuren, dat de zon schijnt. Snel sta ik op en maak wat foto’s.Klik hier voor de kaart naar MeranoZaterdag, 8-7-2006
Wanneer de wekker om half zeven afloopt, zie ik door het invallende licht bij de balkondeuren, dat de zon schijnt. Snel sta ik op en maak wat foto’s.

Maar toch …, de weerberichten laten weinig positiefs horen. Het weer blijft onbestendig en het is moeilijk om iets leuks bij dit weer te bedenken. Merano, bekend vanwege het fijne klimaat, is een optie. Echter, Merano hebben we al vaak bezocht en daarom kiezen Ans en ik voor een bezoek aan “Die Gärten von Schloss Trauttmansdorff”.

Ik stuur een sms’je naar Kees en Anita met ons voorstel. Net nadat ik mijn bericht heb verstuurd, komen Kees en Anita in hun rode Subaru aanrijden. We bespreken nogmaals wat de mogelijkheden zijn met dit onbestendig weer. Kees heeft er zo te zien niet zoveel zin in om naar de Botanische tuinen bij Merano te gaan, maar heeft ook geen alternatief voorhanden. Kortom, na ampel overleg wordt het voor vandaag toch die Gärten von Schloss Trauttmansdorff.

Om kwart over elf staan Ans en ik al druk te fotograferen op de parkeerplaats bij de botanische tuinen.Kees en Anita rijden eerst weg, wij volgen wat later. Edoch, wij zijn eerder bij de tuinen omdat Kees en Anita bij Bolzano een afslag hebben gemist. Om kwart over elf staan Ans en ik al druk te fotograferen op de parkeerplaats bij de botanische tuinen. Even later komen ook Kees en Anita aanrijden. ...

Tsja, soms moet je te leen gaan. Deze foto geeft in ieder geval een mooi overzicht. (Bron: http://www.trauttmansdorff.it)

Over 'Die Gärten von Trauttmansdorff'

Mildes Klima und südländischer Pflanzenreichtum können mitunter Wunder wirken. Das machten sich die Ärzte in Meran bereits um die Mitte des 19. Jahrhunderts zu Nutze,
als sie Erholung suchende Kurgäste aus ganz Europa betreuten. Prominentester Gast war Kaiserin Sisi von Österreich, die ihr Winterdomizil in Schloss Trauttmansdorff bezog. Heute erstreckt sich rund um diesen historischen Ort der botanische Garten. Am östlichen Stadtrand Merans gelegen und von einem Flaumeichenwald begrenzt, dehnt er sich über zwölf Hektar aus.

Foto boven: http://www.trauttmansdorff.it

Cycas revoluta of gewoon een Japanse palmvarenEin botanischer Garten begeistert
In den Gärten von Schloss Trauttmansdorff sind Pflanzen aus aller Welt versammelt, es werden aber auch typische Südtiroler Landschaften vorgestellt. Spazierwege schlängeln sich durch Wasser- und Terrassengärten den Hang empor, führen in den Sinnesgarten oder in den Japanischen Garten, auf den Kakteen- und Sukkulentenhügel oder zu Kulturpflanzen des Südens wie Olivenbaum und Weinrebe.

Die ganze Welt in einem Garten
Vor über 150 Jahren wurden die ersten exotischen Gewächse nach Meran gebracht und mal hier, mal dort in den weitläufigen Anlagen der Kurstadt angepflanzt. In den Gärten von Schloss Trauttmansdorff sind die Pflanzen dagegen nach ihrer Herkunft geordnet: Es werden die Zusammenhänge zwischen natürlicher Vegetation, Klima, Standort und menschlichen Eingriffen berücksichtigt. So stehen beispielsweise Naturlandschaften wie der japanische Auwald neben Kulturlandschaften wie Reisterrassen und Teeplantagen. Die klimatischen Bedingungen sind in Meran besonders günstig; es ist das wintermildeste Gebiet des deutschen Sprachraums. Darum kann hier vieles verwirklicht werden, was nördlich der Alpen unmöglich wäre.

Panoramafoto vanaf uitzichtplatform 'Die Brille'
Anita vermaakt zichzelf op haar eigen manier. Het geduld dat Anita voor ons opbrengt is overigens bewonderens-waardig. Ook dit mag wel eens gezegd worden.... Hoewel het weer rondom Merano en de tuinen er niet prettig en soms zeer dreigend uitziet, schijnt bij ons de zon en is de temperatuur zelfs aan de hoge kant. Zelfs wanneer het uiteindelijk dan toch gaat regenen, schijnt nog steeds de zon volop. Het zal je als trouwe lezer dan ook niet verbazen, dat er in die Gärten von Schloss Trauttmansdorff op zaterdag 8 juli 2006 drie Nederlanders druk fotograferend en met het zweet op hun voorhoofd rondlopen, Anita vermaakt zichzelf op haar eigen manier. Het geduld dat Anita voor ons opbrengt is overigens bewonderens-waardig. Ook dit mag wel eens gezegd worden. ...

Uitzichtplatform 'Die Brille'... Vorig jaar heb ik het ook al geschreven hoe alles er nieuw en keurig verzorgd uitziet. De tuinen zijn per thema ingedeeld en telkens verbaas je jezelf hoe keurig alles is onderhouden zonder dat je (te) veel onderhoudspersoneel ziet. Een veelheid aan bankjes verschaffen de mogelijkheid om vanaf verschillende niveaus te genieten. Terwijl je reukorgaan wordt gevoed met de heerlijkste geuren worden je ogen gestreeld met de mooiste kleuren.

De grote volière, die over een mooi uitzichtplatform beschikt, laten we dit jaar voor wat het is. Nee, deze keer lopen we naar het grote uitzichtplatform 'die Brille' dat vanaf de Sissi-Promenade te bereiken is. Het uitzichtplatform is gebouwd naar een idee van architect Matteo Thun en uitgewerkt door Dr. Ing. Alois Neulichedl. Beïndrukkend zijn de bloeiende tuinen vanuit vogelperspektief ...Op het uitzichtpunt heb je als bezoeker het gevoel vrij in de lucht te zweven. Beïndrukkend zijn de bloeiende tuinen vanuit vogelperspektief en het uitzicht op de bergwereld rondom Merano.

Nadat we van het uizicht hebben genoten, lopen we via de cactustuinen terug naar de Sissi-Promenade...

 

 

Foto links: midden onder zijn de cactustuinen te zien.

Wanneer het even wat harder gaat regenen, nemen we onze toevlucht in het slotmuseum.... Wanneer het even wat harder gaat regenen, nemen we onze toevlucht in het slotmuseum. Het museum, dat veel over het leven van Keizerin Sisi laat zien, is zeker de moeite van een bezoek waard.
Fotoimpressie van ons bezoek aan die Gärten von Schloss Trauttmansdorff


Interval seconden
Na ons bezoek aan het museum besluiten we maar meteen om hier wat te eten. Na het eten wandelen we nog uitgebreid door de Japanse tuinen, hoewel ook nu mijn darmontsteking er weer voor zorgt dat er van rustig wandelen niet veel meer terecht komt. Het ontaard wederom in een innerlijke tweestrijd tussen mijzelf en – naar het lijkt het autonome deel van - mijn darmen. Een gevecht waarin ikzelf niet wil toegeven aan de onophoudelijke persweeën die mijn darmen teweeg brengen en die mij een aantal keren nopen om ijlings, maar tevergeefs, een bezoek te moeten brengen aan het toilet; het blijft tobben met een CU, een stemmingsbepalende en allesoverheersende aandoening die energie vreet en een behoorlijke stempel kan drukken op de beleving van een dag. Kortom, het is klote! Maar ondanks dat, hebben we met z’n viertjes weer een mooie dag beleefd. Een dag die, zij het met wat regen, toch ook heel wat zon (boven de tuinen) heeft gebracht en dat met een meer dan aangename temperatuur. Een dag die we niet hadden willen missen. Wanneer je om half acht aan de uitgang van het parkeerterrein van Die Gärten von Schloss Trauttmansdorff had gestaan, dan had je vier tevreden Nederlandse toeristen in twee auto’s zien wegrijden.
vorige pagina /
volgende pagina

Startpagina Startpagina