Verhuizing van Oetz naar Feldthurns

Voor de laatste keer kijken we nog eens vanaf ons balkon over Oetz heen. En belangrijk detail …, sinds zondag is het ook eens droog.Klik hier voor de kaart naar FeldthurnsZaterdag, 7 juli 2007
De nacht is wat minder goed verlopen. De muziek vanuit het centrum van Oetz was toch iets te luidruchtig om meteen te kunnen slapen. Nu hoor ik je al zeggen: "Waarom heb je het raam dan niet dicht gedaan!?" Tja, daar was ik te lui voor, ik ben ook maar een mens. Verder ben ik ook té vaak naar mijn zin wakker geweest. Dat zal wel weer liggen aan dat beetje gezonde spanning dat ik heb voor de vandaag. In zo'n nacht kun je over heel wat dingen nadenken: hoe zal het met Johann en Antonia zijn? Hoe zal de ontmoeting met Maria en Oskar Delvai verlopen? Kunnen ze ons wel vinden? En Marianne? Hoe zou het met Marianne en Vinzenz Delueg zijn?

De kerkklokken? Wel, gevoelsmatig bleven die vanmorgen om zes uur luiden. De pastoor zal wel op de hoogte zijn van ons vertrek en wil ons wellicht op het allerlaatste moment nog een beetje verwennen zodat we hem zeker niet vergeten. Ook zitten mijn oren nog steeds wat dicht van gisteren. Mijn Ans? Die is van mening dat er vanmorgen geen klokken zijn geluid. Ja, dat moet jou als lezer genoeg zeggen: die heeft weer geslapen als 'n roos. ...

Voor dat we vertrekken maken Ans en ik nog een paar foto’s van het huis. De keuken ziet er weer uit alsof we zojuist voor de eerste keer binnenkomen.... Wanneer ik om half zeven vanuit onze keuken naar buiten kijk, zie ik, voor de eerste keer sinds zondag, weer wat blauwe lucht. En …, sinds zondag is het ook eens droog. De live-weerberichten geven voor Bozen nog steeds een temperatuur van 30 graden aan.

Na het ontbijt werk ik eerst dit verslag wat bij. Gisteravond is het er niet meer van gekomen. Vandaag vertrekken we naar Feldthurns. Eerst nog wat boodschappen doen en dan willen we via de Timmelsjoch, de Jaufenpass en Sterzing naar Feldthurns rijden.

Terwijl ik aan dit verslag werk, gaat Ans naar de MPreis voor de laatste boodschappen. Wanneer Ans terug is begint ze alvast met het inpakken van onze bagage; óók daar is gisteravond niets meer van gekomen. Om half negen, mijn verslag is zover bijgewerkt, help ik Ans mee en rond tien uur maken we, voor dat we vertrekken, nog een paar foto’s van het huis.

Rond half elf nemen we afscheid van Paul Pienz (Mevrouw Pienz is al heel vroeg vertrokken naar het Defereggental.) en vertrekken Ans en ik naar de Timmelsjoch. Kees en Anita gaan nog eerst wat inkopen doen bij de super en geven de auto een wasbeurt. Jawel, de Subaru is nog vrij nieuw en dan wil je wel eens overdrijven met dit soort dingen; het is overigens de eeste keer dat ik die twee erop betrap dat ze tijdens de vakantie extra zorg aan hun heilige koe besteden. ...

Mautstelle naar de Timmelsjoch
Wij besluiten om wat brood te eten en hier te wachten op Kees en Anita.
... Ans en ik zijn om kwart over elf bij het Mautstation. Wij besluiten om wat brood te eten en hier te wachten op Kees en Anita. Rond twaalf uur komen die twee aanrijden, en nadat Kees wat foto’s heeft genomen, rijden we door naar de Timmelsjoch op 2509 meter. ...

Ans en ik zijn hier óók tweemaal in 2000 geweest. De eerste keer, ook begin juli, lag hier alles vol met sneeuw en was het er afschuwelijk koud. Nu ligt er amper sneeuw en alleen de wind maakt het op sommige stukken wat onaangenaam.Timmelsjoch

De Timmelsjoch (Italiaans: Passo del Rombo) is een 2509 meter hoge bergpas op de grens tussen het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol. De pas verbindt Sölden in het Ötztal met St. Leonhard in Passeier in het Passeiertal richting Meran. De Timmelsjoch scheidt de Ötztaler Alpen van de Stubaier Alpen en is gelegen tussen twee bergtoppen, de Jochköpfl (3141 meter) in het noordoosten en de Wurmkogl (3082 meter) in het zuidwesten. De pas is veel minder belangrijk voor het verkeer dan de Reschenpas (40 kilometer westelijker) of de Brennerpas (25 kilometer oostelijker). De naam Timmels stamt vermoedelijk af van het Latijnse tumulus, wat heuvel betekent.

Geschiedenis
Vanuit het zuiden trokken in de prehistorie vanuit het Passeiertal over de Timmelsjoch de eerste bewoners naar het Ötztal. Reeds in 1241 werd de pas als Thymels vermeld. Rond 1320 werd een steil bergpad voor pakezels aangelegd. Het vormde al vroeg een handelsroute voor de koopmansfamilies Fugger en Welser uit Augsburg. In 1897 besloot de Tiroler Landdag tot de aanleg van een weg over de Timmelsjoch, maar andere projecten kregen hierop voorrang.

Door het Verdrag van Saint-Germain uit 1919 liep de grens tussen Oostenrijk en Italië over de pas. In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog in april en mei 1945 trokken grote aantallen soldaten van de Deutsche Wehrmacht terug naar het Ötztal.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam het plan op tafel om een weg aan te leggen over de Timmelsjoch. De Oostenrijkse politicus Eduard Wallnöfer nam daarbij het voortouw. Tussen 1955 en 1959 werd de weg aan de noordzijde aangelegd voor een totale bouwsom van 28 miljoen schilling (omgerekend circa 2 miljoen euro). Het zuidelijke gedeelte vanuit het Passeiertal tot twee kilometer onder de pas was reeds tijdens het bewind van Benito Mussolini vanaf 1933 gebouwd. Bij het sluiten van de alliantie tussen de as-mogendheden in 1936 kwamen Mussolini en Adolf Hitler echter overeen de werkzaamheden te staken. Op 7 juli 1959 was de gehele weg aangelegd, maar het duurde nog tot 15 september 1968 alvorens de straat in beide richtingen vrijgegeven werd.

Huidige situatie
De Timmelsjoch is tegenwoordig normaal gesproken vanaf half juni tot half oktober begaanbaar, tussen 7.00 en 20.00 uur. De weg is, met name vanwege de grote stijgingen, verboden terrein voor vrachtverkeer en vormt voor veel toeristen een geliefd uitstapje per auto of motorfiets. Jaarlijks voert de Ötztal-fietsmarathon over de Timmelsjoch en in 1988 deed ook de Giro d'Italia de pas aan. Timmelsjoch is de hoogste grensovergang van Oostenrijk. Vanaf het dorp Hochgurgl wordt tol geheven. Een deel van de tol wordt afgedragen aan Zuid-Tirol.

Bron: www.wikipedia.nl

Het laatste stuk van de Timmelsjoch aan de Oostenrijkse kant
Na onze koffie-/plas-pauze lopen we, hoewel het hier en daar behoorlijk koud is, naar een uitzichtspunt en maken foto’s en video-opnamen. Anita staat ondertussen kou te lijden en een oogje in het zijl te houden.
Tja, de video-opnamen en de foto's zijn gemaakt. Het naar boven gaan was een 'eitje'. Naar beneden? Daar heb ik toch m'n Ans weer voor nodig.
Kees blij,  ... Ans blij
Even niet opgelet en Ans zit op de stoel. Hoe ze daar is opgekomen weet ik niet. Ik had het toch graag willen zien.... Ans en ik zijn hier óók tweemaal in 2000 geweest. De eerste keer, ook begin juli, lag hier alles vol met sneeuw en was het er afschuwelijk koud. Nu ligt er amper sneeuw en alleen de wind maakt het op sommige stukken wat onaangenaam. We besluiten eerst een kop koffie te drinken in het kleine restaurant hierboven op de Timmelsjoch. Na onze koffie-/plas-pauze lopen we naar een uitzichtspunt en maken foto’s en video-opnamen. ...
De Timmelsjoch bevat aan de Italiaanse kant een aantal fraaie haarspeldbochten
Tijdens de rit vanaf de Timmelsjoch naar St. Leonhard wordt de lucht snel blauwer en stijgt de temperatuur flink.
op de Jaufenpas is het ontzettend druk met motorrijders

Jaufenpas richting St. Leonhard

Jaufenpas

Kenmerken:

  • Hoogte 2099 meter;
  • Van Sankt Leonhard in Passeier;
  • Naar Sterzing;
  • Stijging 10%;
  • Wegdek asfalt .

De Jaufenpas of, in het Italiaans, Passo di Monte Giovo is een bergpas in het Italiaanse Zuid-Tirol. De 2099 meter hoge pas verbindt het Passeiertal bij Sankt Leonhard in Passeier met het Wipptal bij Sterzing, dicht bij de Brennerpas. De bochtenrijke weg heeft twintig keerpunten en een totale lengte van 39 km.

De Jaufenpas vormt de kortste verbinding tussen Meran en Sterzing en verbindt de Sarntaler met de Stubaier Alpen.

Ten noorden van de pasweg liggen de hoge bergtoppen van de Ötztaler Alpen, ten zuiden die van de Sarntaler Alpen. Rondom de pas liggen de toppen van de Jaufenspitz (2483 meter) en de Saxner (2359 meter) en het brede Ratschingstal.

Bron: www.wikipedia.nl

op de Jaufenpas is het ontzettend druk met motorrijders... Tijdens de rit vanaf de Timmelsjoch naar St. Leonhard wordt de lucht snel blauwer en stijgt de temperatuur flink. Wanneer ik in de afdaling van de Timmelsjoch stop om even een andere cassetteband in mijn videocamera te plaatsen, zie ik dat de één of ander onverlaat boven op de Timmelsjoch een deukje in mijn auto heeft gereden en het niet nodig vond om een berichtje achter te laten.

In St.  Leonardo rijden we, zoals afgesproken, over de Jaufenpas naar Sterzing. Zowel op de Timmelsjoch alsook op de Jaufenpas is het ontzettend druk met motorrijders en fietsers. Vooral sommige motorrijders schijnen levensmoe te zijn. Vaak rijden ze als tegemoetkomerts met name in de (onoverzichtelijke) bochten totaal op de verkeerde weghelft en duiken onverwachts voor de auto op. Ans en ik stoppen boven op de Jaufenpas. Hier is het werkelijke een komen en gaan van motorrijders. Kees en Anita zien we even later ook voorbijrijden. Echter, zij stoppen iets verder aan de linkerzijde van de weg.

JaufenhausAns en ik vervolgen onze weg omdat we een afspraak hebben met Maria Delvai. Kees en Anita nemen er lekker de tijd voor en drinken bij restaurant Jaufenhaus een lekker kopje koffie op een zonovergoten terras.

Eenmaal op de Brenner wordt het bloedheet. Bij Brixen loppt de temperatuur op tot 32 graden. Tju, bijna zouden we terugverlangen naar Oostenrijk. ...

Haus Wiesenrain van Johann en Antonia Dorfmann... Rond half vier komen Ans en ik aan bij Haus Wiesenrain van Johann en Antonia Dorfmann in Feldthurns. Antonia komt meteen naar ons toe. Het ontvangst is zoals gewoonlijk zeer hartelijk. Snel praten we wat bij en even later nodigt Antonia ons uit om iets in haar woning te gaan drinken. En het kan bijna niet anders, in een handomdraai tovert Antonia een groot stuk zelfgemaakte koek voor onze neus en staan er twee grote glazen (ook zelfgemaakte) vruchtendrank op tafel. Na de vruchtendrank volgen nog een kop koffie en nog een glas vruchtendrank.

Reinhard is inmiddels ook de kamer binnengelopen en praat even bij over zijn werk.

Rond vijf uur stel ik aan Ans voor om naar onze vakantiewoning te gaan en onze bagage uit te laden. Samen met Antonia en Reinhard heeft Ans de bagage snel naar de derde etage gebracht en rest mij niets anders om mijn Astra tegenover Haus Wiesenrain te parkeren. ...

Ik kan het niet laten om eerst wat foto's van mijn geliefde uitzicht te nemen: de Geislergruppe met het dorpje Teis op de voorgrond, recht tegenover ons balkon. "Ans, heerlijk! We zijn weer thuis!"
... Nadat Ans en ik onze bagage hebben uitgepakt en even op het balkon van een lekker kopje ' Cup-a-Soup' hebben bij zitten komen, kan ik het niet laten om eerst wat foto's van mijn geliefde uitzicht te nemen: de Geislergruppe met het dorpje Teis op de voorgrond, recht tegenover ons balkon. "Ans, heerlijk! We zijn weer thuis!" ...
Gelukkig, Feldthurnerhof is open en met z’n zessen lopen we naar het restaurant. Helaas, terwijl de tafel wordt gedekt, blijkt dat Maria en Oscar alleen wat willen drinken omdat hun bezoek niet al te lang kan duren.... Om half zes komen Kees en Anita bij onze vakantiewoning aanrijden. Het is nu wachten op Maria en Oscar Delvai uit Strassen. Het zal ongeveer zes uur zijn wanneer we vanaf ons balkon in de verte een grijze Fiat door Feldthurns zien rijden. Ans denkt dat en Maria Delvai is die de weg niet weet. We zien de Fiat omkeren en enkele minuten later komt de grijze Fiat de weg achter Haus Wiesenrain oprijden. En inderdaad, daar zijn Maria en Oscar. Snel vliegt Ans de trappen af en loopt Maria en Oscar tegemoet terwijl ik Maria vanaf het balkon toeroep. Een korte tijd later staan Maria en Oscar voor mijn neus. De begroeting is zeer hartelijk en Maria is duidelijk geëmotioneerd. Maria heeft voor Ans en mij een grote plateau vol zelfgemaakte etenswaar meegebracht waaronder kaas, worstjes, salami, spek, brood, broodjes, enz. Nadat we zijn bijgepraat, vraagt Maria of we ergens een kop koffie kunnen gaan drinken. ...

Brengt ook nog een mand vol (zelfgemaakt) lekkers mee. Morgen zal blijken dat niet alleen wij hier blij mee zijn, lees dus vooral verder.... Ans loopt naar Antonia en vraagt of Feldthurnerhof al open is. Gelukkig, Feldthurnerhof is open en met z’n zessen lopen we naar het restaurant. Helaas, terwijl de tafel wordt gedekt, blijkt dat Maria en Oscar alleen wat willen drinken omdat hun bezoek niet al te lang kan duren. Begrijpelijk, want morgen om zes uur vertrekken die twee alweer op vakantie. Met de bediening spreek ik af dat we nu alleen iets drinken en dat na het vertrek van Maria en Oscar een pizza eten.

Om zeven uur, te snel, moeten we alweer afscheid nemen van Maria en Oscar. Ans en Anita brengen de familie Delvai terug naar de auto. Het duurt even voordat Ans en Anita weer terug zijn maar om kwart voor acht zitten wij met z’n viertjes ieder aan een grote pizza. ...

Een paar jaar geleden wist Maria mij al aan de hand van deze foto duidelijk te maken dat ze mij een spek cadeau zou doen. Het heeft even geduurd en of het die spek is geworden die ze op de foto aanwijst weet ik niet, maar dat ze deze persoonlijk vanuit Strassen zou komen brengen had ik nooit verwacht.Foto boven: Maria, de 'scheet', al aardig dat ze helemaal vanuit Strassen komt om mij in Feldthurns te verwelkomen. Brengt ook nog een mand vol (zelfgemaakt) lekkers mee. Morgen zal blijken dat niet alleen wij hier blij mee zijn, lees dus vooral verder.

Foto rechts: een paar jaar geleden wist Maria mij al aan de hand van deze foto duidelijk te maken dat ze mij een spek cadeau zou doen. Het heeft even geduurd en of het die spek is geworden die ze op de foto aanwijst weet ik niet, maar dat ze deze persoonlijk vanuit Strassen zou komen brengen had ik nooit verwacht.

Over Feldthurns

De ligging van Feldthurns is uniek: temidden van weiden en velden, omzoomd door ruisende loofbomen en machtige tamme kastanjes, en verspreid over de zonnige berghellingen liggen de gehuchten Schrambach en Schnauders. Met daartussen de oude boerderijen van Feldthurns.

Schloss VelthurnsDeftige restaurants en verzorgde pensions bieden een aangenaam verblijf en menige smakelijke specialiteit van het Eisacktal. Even aanbevelenswaardig is een verblijf in één van de gezellige privéhuizen, in een vakantiewoning of op één van de boerderijen die hiertoe over de nodige accommodatie beschikken. In Feldthurns zorgt het verwarmde openluchtzwembad met kinderplonsbad voor sportieve en ontspannende uurtjes in de zon.

Geniet van het fantastische uitzicht op de imposante toppen van de Geisler en op de oude dorpen die zich tegen de zachte heuvels aanvlijen. Een landschap dat uitnodigt tot een wandeling naar de ruisende waterval boven de Schrambach of omhoog naar de 2.436 meter hoge Königsanger-top.

In de winter kunt u er skiën of langlaufen. In de herfst bevindt u zich hier in het midden van de mooiste streek van het törggelen: vruchtenwijn en nieuwe wijn, spek, gepofte kastanjes en een opperbeste stemming.

Meer informatie over Feldthurns: http://www.feldthurns.com

Hoe ga ik dit aanpakken? M'n tafelgenoten blijken met een dergelijk probleem te zitten, want hierna moet ook nog een bezoek aan Marianne worden afgelegd. Marianne kennende, heeft die de koek al klaar staan.
Dat gevaarte dat bij Anita op d'r bord ligt bevat volgens haar té veel lucht. Maar verder heeft ze er geen moeite mee en heeft ze hem als eerste naar binnen gewerkt. Kees houdt van pittig en kiest zoals gewoonlijk voor een echte pizza met pepertjes

Ik kan je verzekeren dat dit ding er niet alleen lekker uitziet. Nee, hij smaakt werkelijk overheerlijk! Maar zet in gedachten het gevaarte eens rechtop in je lijf. Je zult begrijpen dat ik bij Marianne dat tweede stuk koek afwijs.... De pizza’s zijn, zoals gewoonlijk, overheerlijk maar voor ons wat aan de grote kant.

Na onze pizza’s rijden Kees en ik naar hun vakantiewoning terwijl Ans en Anita ervoor kiezen om de afstand te voet af te leggen. Tja, eenmaal bij de vakantiewoning van de familie Delueg, komt Marianne mij al tegemoet. Goh, wat een lief mens is dat toch. Ik geef Marianne een paar flinke knuffels en even later zitten we, alsof we nog niets hebben gegeten, Ans en Anita zijn inmiddels ook gearriveerd, in de keuken van Marianne en Vincenz aan een groot stuk zelfgemaakte koek met koffie. Ik vrees dat er dit jaar in de vakantie meer kilo’s bij zullen komen, dan dat er afgaan. Maar ja, nee zeggen valt ook niet mee. Marianne dringt nog een tweede stuk koek aan en wil ook nog wijn inschenken. Hoe verleidelijk ook, wij wijzen het vriendelijk maar gedecideerd af. Moeilijk? Jawel! Spijt? Ja, dat ook!

’s Avonds rond tien uur brengt Kees ons terug naar onze vakantiewoning. Ans en ik gaan nog niet meteen naar bed. We bekijken eerst eens goed naar het door Maria meegebrachte plateau met etenswaar. Wat een boel eten. Nadat we alles in de koelkast hebben gezet drinken nog eerst een glaasje, in Samnaun gekochte, kruidenbitter en kunnen het niet nalaten om nog eerst even naar onze foto’s te kijken alvorens wij uiterst vermoeid naar bed gaan. Goh, wat een dag!

 
naar boven
 
vorige pagina /
naar boven
/ volgende pagina