Sion

De sneeuwgrens is de afgelopen nacht weer iets gezakt, maar de zon doet verwoede pogingen om onze vakantie te doen slagenKlik hier voor de kaart van SionDinsdag, 30 mei 2006
Ook vandaag hoeft de wekker ons niet te wekken. Al voor half zeven staan we naast ons bed. Jammer, ondanks dat de zon verwoede pogingen doet onze vakantie te doen slagen, kan ik, na een bezoek aan het balkon, slechts constateren dat het ontzettend hard waait en dat het erg, héél erg koud is. Niets herinnert meer aan de 24 graden van zondag.

Terwijl Ans onder de douche gaat, werk ik aan mijn verslag. Wat later maken we vanaf het balkon nog wat foto’s. In mijn wijsheid merk ik op dat we beter de warmte van het Rhônedal kunnen opzoeken. Boven in de bergen is het te koud en veel zal daar niet te zien zijn.

Om half elf vertrekken we naar Sion. Gelukkig werken de stoplichten bij de wegwerkzaamheden net voorbij Rittinen; hoef ik dat baanvak tenminste niet op geluk te passeren.

Net voorbij St. Niklaus merk ik dat ook bij mij het ouderdomsproces zijn sporen zichtbaar maakt: alle pasjes vergeten en slechts iets meer dan CHF 100,- in de buidel. Ik voel me plots als een vermogend, maar dorstige man met een zak goud in de woestijn. Terugrijden vind ik geen optie, dan maar op goed geluk. ...

Boven op de parkeergarage aan de Rue du Scex Château Valère
... Rond half twaalf rijd ik mijn Astra de parkeergarage aan de Rue du Scex in. Op het plein boven de parkeergarage zoeken Ans en ik een plaatsje op een bank in de zon en uit de wind. Terwijl we ons brood oppeuzelen en naar Château Valère boven ons kijken, stellen we tevreden vast dat onze keuze een goede is. ...

Over Sion/Sitten

De hoofdstad van Wallis is Sion (Sitten, 508m; 27000 inw.), gelegen in het brede Rhônedal. Twee respectabele heuvels bepalen het beeld van de stad. Op de hoogste heuvel (658m) staat burchtruïne Tourbillon, op de andere (611m) de burcht Valère met daarin de romaanse kerk Notre-Dame de Valère. Aan de voet van beide heuvels ligt de stad, die sindsdien is uitgegroeid tot het formaat van een levendige, provinciale hoofdstad die nog steeds de functie vervult van marktcentrum en knooppunt, net als Sierre, de andere grotere stad van Midden-Wallis. De producten die verhandeld worden, zijn voornamelijk de argrarische producten uit de omgeving als fruit, groenten, en wijn. Aardbeien en asperges worden geëxporteerd naar Londen en Parijs.

Alt Stadt SionGeschiedenis
De twee heuvels werden al in de Steentijd bewoond, ze fungeerden letterlijk als vluchtheuvels wanneer de Rhône buiten zijn oevers trad in het voorjaar of als er vijandelijke acties verwacht werden. De Romeinen erkenden de strategische ligging van de heuvels en vestigden er Sedunum. Na het vertrek van de Romeinen en de kerstening van Wallis verplaatsten de bisschoppen, die naast een geestelijke macht ook een wereldlijke macht vertegenwoordigden, in 580 hun zetel van Martigny naar Sion. In 999 krgen ze, bij wijze van erfenis van de kinderloos gebleven Rudolf III van Bourgondië, het leenheerschap over Wallis. Eeuwenlang voerden de bisschoppen van Sion strijd met Savoye, dat het westelijke deel van Wallis - met de Bernardpas - in bezit had. In de 15e eeuw overwonnen de bisschoppen van Sion Savoye waarbij ze de vestigingen Saxon en Saillon verwoestten. Vanaf 1477 namen ze de 13e eeuwse, door bisschop Boniface de Challant gebouwde burcht Tourbillon in gebruik als zomerresidentie. Helaas brandde in 1788 de burcht uit en rest er nu allen nog een ruïne. Op de andere heuvel was al rond 1100 begonnen met de bouw van een kerk, waarschijnlijk op de resten van een Romeinse tempel, die voltooid werd in 1267. Hierdoor zijn er in deze kerk zowel romaanse als vroeggotische elementen vertegenwoordigd. In de kerk staat een orgel uit 1390, dat het oudst bekende, nog werkende orgel is en waarop nog steeds concerten worden gegeven.

Château ValèreBezienswaardigheden
Het loont de moeite om samen met een gids Sion te bezichtigen. Enkele malen per week zijn er rondleidingen, voor informatie kijk hier. Voor een bezichtiging op eigen gelegenheid is het gemakkelijk om het toeristische vervoermiddel, le petit Sedunois te gebruiken, die ook de heuvel Valeria ontsluit. Het straattreintje rijdt alleen in de zomermaanden. Belangrijke gebouwen in Sion zijn onder andere de Theodulskerk, genoemd naar de eerste bisschop in Wallis. Bij de ingang links is een afbeelding van een klok met een duivelsfiguur, die herinnert aan de legende hoe een klok voor de kerk (een geschenk van de paus aan Theodul) in één nacht van Rome naar Sion werd gebracht. De duivel nam dit op zich en zou, als hij voor het eerste hanegekraai in Sion zou zijn, de ziel van Theodul verwerven. Vlak voordat de duivel met klok in Sion neerstreek, kraaide er echter al een haan... Vlakbij de kerk zijn de parlementsgebouwen van het kanton Wallis en de kathedraal Notre Dame du Glacier. Op de Place de Majorie bevindt zich het Kantonaler Archeologisches Museum en het Kunstmuseum. Het archeologische museum heeft een schitterende collectie gegraveerde grafzuilen uit de steentijd (2800 - 2500 voor Chr.). De resultaten van opgravingen in Wallis zijn er te vinden, met gebruiksvoorwerpen tot 30000 jaar oud. In het kunstmuseum vinden wisselende tentoonstellingen plaats, maar er is ook een vaste expositie van (Walliser) kunstenaars vanaf de 17e eeuw, waaronder Cortey, Ritz, Dalleves, Biéler, Bille, Werlen, Burnat-Provins, Olsommer, Palézieux, Andenmatten, Chavaz, Dubuis, Messerli en Raboud. Er zijn ook veel werken uit de hedendaagse tijd.

Château TourbillonVanaf de Place de Majorie de weg naar boven volgend bereikt u de toegangswegen tot de heuvels Valeria en Tourbillon. Aan beide heuvels gaat een pittige klim vooraf. Op Valeria vind u de kerk Notre Dame de Valère (gebouwd tussen 1100 en 1240). Er is een leuk uitzicht over de stad. Valeria was tot de Franse bezetting in 1799 het domkapittel; de Notre Dame de Valère was bisschopskerk. In de kerk zijn zowel romaanse als gotische bouwstijlen vertegenwoordigd. Het orgel in de kerk vindt zijn oorsprong in de veertiende eeuw en is het oudste nog bespeelbare orgel ter wereld. Regelmatig vindt in Sion dan ook het Internationale Orgelfestival plaats. De kerk is rijkelijk voorzien van fresco's uit de 15e eeuw. De koorbanken van houtsnijwerk, met taferelen uit het lijden van Christus, stammen uit 1664. Op Valeria bevindt zich ook het Kantonaler Museum voor Geschiedenis en Volkenkunde. Hier kan men een uitgebreide collectie voorwerpen zien uit het culturele en sociale leven in Wallis na de Romeinse tijd tot heden. Het museum is een 'vervolg' op het archeologische museum. Het vindt hier portretten, kleding, meubels en een grote collectie zilveren en gouden voorwerpen. In het centrum van de stad bevindt zich ook nog een natuurhistorisch museum (Avenue de la Gare 40). Hier is een collectie van dieren die in Wallis (en daarbuiten) leven of leefden, zoals lynx, wolf, otter, beer en diverse vogels (onder andere adelaars). Er is ook een mooie verzameling geologische en mineralogische voorwerpen.

Impressie van onze wandeling in Sion.


Interval seconden
... Even later voert de wandeling ons via het Hôtel de Ville aan de achterzijde van de Rue des Châteaux ons naar de burcht Valère. De weergoden laten ons niet in de steek: uit de wind is het heerlijk in de zon. Het belangrijkste: het is droog. Na bezichtiging van Château Valère lopen Ans en ik naar beneden en vervolgens aan de andere zijde omhoog naar Château Tourbillon. Het eerste stuk over de treden van de trap gaat nog wel, het tweede stuk over het steile rotspad brengt mij in de problemen, maar uiteindelijk kom ik boven. ...

Rondvormige look (Allium rotundum)

Impressie van onze wandeling in Sion


Interval seconden
(Een ogenblikje geduld, het duurt even voordat alle foto's zijn gedownload.)

... Boven genieten we van het uitzicht, eten een appel, moet Ans nog een foto maken van een Engels sprekende man met twee kinderen die Ans in het Frans vraagt of ze een foto van hen wil maken, haalt Ans ook nog wat halsbrekende toeren uit om een 'Rondvormige look' (Allium rotundum) te fotograferen en keren uiteindelijk voldaan terug. Ampersand wordt onderweg mijn ego gestreeld door enkele (oudere) dames die vinden dat ik een knappe prestatie heb geleverd door helemaal naar boven te lopen; zij hebben het halverwege opgegeven.

We lopen door de Rue des Châteaux richting het centrum. ...

Restaurant met een mooie tuin en uitzicht op Château Valère Restaurant met een mooie tuin en uitzicht op Château Valère
Restaurant met een mooie tuin en uitzicht op Château Valère
... Halfweg Rue des Châteaux komen we langs dat restaurant met die mooie tuin waarin we een aantal jaren geleden ook een kop koffie hebben gedronken. Ans en ik lopen de tuin in, ...

Onbekend ... nemen plaats en bestellen ieder een cappuccino en laten vervolgens de rust en schoonheid van deze sfeervol ingerichte tuin over ons heenkomen.

Ans had mij nog gewaarschuwd: “De koffie is heet!” Maar een moment van onoplettendheid en een te grote slok doen de tranen in mijn ogen springen. Als ik haren op mijn rug had, zouden niet alleen de haren op mijn ziel zijn verbrand, maar ook de haren op mijn rug. Nadat ik een beetje ben bekomen, stel ik vast dat mijn smaakpapillen waarschijnlijk voor dagen zijn ontregeld.

Even later verlaten we dit kleine rustoord, lopen nog wat door de stad, maken wat foto’s en lopen naar de parkeergarage aan de Rue du Scex. Samen zijn Ans en ik het er over eens: Sion is een leuke, verzorgde stad waar het nodige is te zien. En waar vind je in Nederland zo’n heerlijk verwarmde parkeergarage? Het meest opvallende zijn doorgaans het grote aantal keurig verzorgde openbare toiletten.

vorige pagina /
volgende pagina

Startpagina Startpagina