Zermatt

Uitzicht vanaf ons balkon in vakantiewoning NadelgratKlik hier voor de kaart van ZermattVrijdag, 2 juni 2006
Eerder in de week had ik vanwege rugklachten en de daarmee gepaard gaande slaapproblemen, een matras vanuit een andere slaapkamer boven op mijn matras gelegd. Helaas, echt helpen doet het niet. Ondanks dat, zijn Ans en ik er al weer vroeg uit en hebben er zin in. Buiten worden de bergen weer gesierd door laaghangende wolken. De wind blaast zijn partijtje nog steeds flink mee, maar ondanks dat zoekt de zon zich toch een weg langs de berghellingen naar het dal.

Vandaag heb ik eens geen zin om een foto buiten in de kou te maken, jullie zullen het dus moeten doen met een foto die ik 's avonds na thuiskomst heb gemaakt.

Wandeling van Täsch naar Zermatt duurt volgens de aanwijzing 1:30 uurNa het ontbijt werk ik snel wat aan mijn verslag. De plannen voor deze dag zijn snel gemaakt: door de wolken rondom de bergen en de koude lijkt het mij een uitstekende dag om in het dal te blijven en een wandeling van Täsch naar Zermatt te maken. Nu is het hoogteverschil met zo’n kleine 200m niet echt spectaculair te noemen, maar hier en daar moeten er op het, na ik meen 7km lange traject, toch wat, voor mij, kleine kuitenbijters worden overwonnen. ...

Over Zermatt

Matterhorn (juni 2003)Dat Zermatt (1620 m; 4200 inw) zijn plek op de wereldkaart allang veroverd heeft merk je bijvoorbeeld al bij vertrek van de trein naar Zermatt uit Brig. De reizigers worden welkom geheten in het Duits, Frans, Engels, maar ook in het Japans. Het is dan ook zeker één van de bekendste toeristenplaatsen van Zwitserland. Alleen al de hotels in dit bergdorp zijn jaarlijks goed voor zo'n 1 miljoen overnachtingen. Zermatt ligt aan het einde van het Mattertal, oog in oog met de beroemde Matterhorn (4478 m). Het dorp is alleen per trein te bereiken: vanuit Brig of Visp (in Visp kan men gratis parkeren) met de Matterhorn Gotthard Bahn (Visp-Zermatt retour per persoon circa 64 Frank, reistijd ruim 1 uur), of per auto tot Täsch en vandaar met een pendeltrein tot Zermatt (retour per persoon circa 16 Frank). De rit per trein vanaf Visp met deze gedeeltelijke tandradbaan is aan te bevelen.

Geschiedenis
De eerste sporen van bewoning stammen uit het begin van onze jaartelling. In de middeleeuwen bewoonden veeboeren de omgeving van het huidige dorp. Het waren horigen van de Heren van Visp, Leuk of Raron. In het begin van de 16e eeuw hebben alle Zermatter families zich kunnen vrijkopen, en tot op de dag van vandaag bezit deze groep het grootste gedeelte van de grond rond het dorp; tot de Matterhorn aan toe. Wanneer men zich realiseert dat Zermatt nu in oppervlakte de derde gemeente van Zwitserland is, stelt dat particuliere grondbezit toch heel wat voor. In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden de eerste hotels in Zermatt. In 1862 begon Alexander Seiler, handelaar uit Blitzingen (Goms), met zijn hotelactiviteiten in het dorp. Seiler zorgde voor een stormachtig verloop van het toerisme in Zermatt. Vooral veel Engelsen begonnen hun vakantie in de Walliser Alpen door te brengen. Ook elders ontstonden grote hotels, waarvan er heden ten dage alweer verscheidene gesloten zijn. Maar niet in Zermatt, want daar breidde het toerisme zich steeds verder uit. In 1891 werd de spoorlijn van Visp naar Zermatt geopend, die tot 1929 alleen gebruik maakte van stoomlocomotieven. In 1898 reed de eerste (elektrische) tandradbaan naar de Gornergrat (3089 m).

GornergratbahnBezienswaardigheden
Wie het station verlaat komt in een autovrij bergdorp. De drukte is desondanks enorm; ouderwetse koetsjes, bespannen met één of twee paarden, staan klaar om de toerist te brengen naar de hotels met klinkende namen als Mont Cervin, Admiral, Allalin en Mirabeau. Om de sfeer van het dorp te proeven is het leuk om de hoofdstraat rechtsaf in te slaan. In het Alpine Museum zijn voorwerpen en documenten te zien met betrekking tot de eerste succesvolle beklimming van de Matterhorn in 1865 door de Engelsman Whymper, waarbij overigens vier van zijn begeleiders om het leven kwamen. Verder wordt aan de hand van tal van voorwerpen en geschriften de geschiedenis van het dorp en zijn bewoners getoond. Er liggen zelfs nog enkele Romeinse vondsten. Het dorp bruist van het even: veel winkels en terrasjes strijden om de gunst van de toerist. Overal domineert de Matterhorn het uitzicht, jaarlijks zijn er honderden alpinisten die de klim wagen. Maar wie Zermatt slechts een enkele dag bezoekt, kan zich ook comfortabel naar grote hoogtes laten brengen. Een traditioneel uitstapje is met de tandradbaan naar de Gornergrat (3089 m), met een uniek panorama op de Walliser Alpen, met de tweeling Castor en Pollux, en het hoogste punt van Zwitserland, de Dufourspitze (4634 m). Met drie kabelbanen achter elkaar vanuit Zermatt bereikt men de Klein-Matterhorn (3820 m). Reken op een reistijd van zeker 60 minuten (enkele reis). Deze hoogste kabelbaan van Europa biedt een pure sensatie, en de waarschuwing om zich op deze hoogte vooral rustig voort te bewegen is niet overbodig. De lucht is er immers beduidend ijler, en kan leiden tot duizeligheid. Hier bevindt zich het zomerskigebied van Zermatt, dat ook vanuit de Italiaanse kant kan worden bereikt. Een minder hoog maar zeker zo aantrekkelijk uitzichtpunt bevindt zich op de Rothorn op 3103 m (metro naar Sunegga (2290 m), overstappen naar Blauherd, overstappen naar Rothorn). Bij Sunegga ligt een aantal meertjes, die een wandeling (met steeds het bijzondere panorama) nog aangenamer maken. Zermatt beschikt in totaal over 400 km gemarkeerde wandelpaden. Om dichtbij de Matterhorn te komen kan men met de kabelbaan naar Schwarzsee, een meertje op 2582 m dat overigens vrij groen is. Daarvandaan loopt een stijgend pad naar de Hörnlihütte op 3260 m. Het is het bekende uitgangspunt voor Matterhornbestijgingen. Men serveert er diverse röstispecialiteiten; de wandeltijd ernaartoe bedraagt circa 2 uur.

(Bron: http://www.wallisgids.nl)

Trein van Visp naar Zermatt

Even poseren

Oranjetipje
Hartbladige kogelbloem

... We rijden met onze Astra naar Täsch en merken dat de grote parkeerplaats bij het station een flinke metamorfose aan het ondergaan is. ...

Nu is het hoogteverschil met zo’n kleine 200m niet echt spectaculair te noemen, maar hier en daar moeten er op het, na ik meen 7km lange traject, toch wat, voor mij, kleine kuitenbijters worden overwonnen.

... De grote parkeerplaats heeft plaats moeten maken voor een kolossale parkeergarage die meteen toegang biedt tot het station.

Inmiddels is het heerlijk weer geworden. Mijn tere hoofd, dat door Ans voor de vakantie nog grondig met de tondeuse is bewerkt, zal dus beschut moeten worden. Wanneer Ans en ik de spoorwegovergang net achter het station in Täsch zijn overgestoken, geeft een bordje aan dat de wandeling naar Zermatt 1:30 uur in beslag zal nemen. “Oh, die kennen ons wandeltempo niet!”, zeg ik tegen Ans. Wel beste lezer, het is nu half twaalf en met mijn wandeltempo, het brood dat moet worden genuttigd, mijn Ans die in elk bloempje een orchidee ziet en al het andere dat onderweg moet worden gefotografeerd, wordt het wel drie uur voordat we in Zermatt zijn. Wel, als u niet op tien minuten kijkt, zit ik er niet ver naast. Gelukkig zijn de winkels in Zermatt vanavond langer open. ...

Zo mooi kan een denne-appel zijn Pyreneeënviooltje (Viola pyrenaica)

Wanneer we tegen theetijd in Zermatt aankomen, trakteren we onszelf eerst op een kop cappuccino bij het restaurant voor het station.Wanneer we tegen theetijd in Zermatt aankomen, trakteren we onszelf eerst op een kop cappuccino bij het restaurant voor het station. Een beetje uitgerust lopen we samen naar de andere kant van Zermatt. Ans, die haar teleurstelling in Brig nog niet te boven is, speurt ondertussen nog elk kledingrekje af naar iets koopbaars. Gelukkig, voor mij dan, heeft de middenstand van Zermatt de prijzen volgens Ans d’r bevindingen hoog gehouden. Aan het einde van Zermatt en terwijl het zicht op de Matterhorn de aantrekkingskracht op deze mastodont doet vergroten, besluiten we nog wat door te lopen. Mijn spieren hebben hun verzet inmiddels opgegeven en hangende in mijn eigen lichaam vervolg ik mijn weg over het fraaie wandelpad tussen de Japanners en omgeven door het frisse groen naar boven. Ik merk op dat Zermatt de wandelaar, die zich een beetje aan het massatoerisme onttrekt, heel wat te bieden heeft. ...

...Na het maken van eindeloos veel foto’s keren we terug naar het station. Terwijl Ans nog wat levensmiddelen inkoopt bij de COOP tegenover het station, zit ik (blauwbekkend) op een bloembak mezelf te verbazen over al die massa’s toeristen die uit het station komen en meteen foto’s maken van het topje van de Matterhorn. Vooral Japanners zijn hier echt goed in. Niet even een paar meter doorlopen tot voor de deuren van het station van de Gornergratbahn. Nee, onder de nodige “iieess” en “aaahhss” worden meteen foto’s gemaakt met altijd de partner in dezelfde pose op de voorgrond. ...
Impressie van onze wandeling naar Zermatt.


Interval seconden

... omdat we trots zijn onze vakantie te mogen beleven in zo'n mooie woning met dit prachtige uitzicht, maken we nog snel een aantal foto's.... Op het koude perron laat de trein naar Täsch gelukkig niet lang op zich wachten. We nemen plaats plaats in één van de fraaie panoramawagon en kunnen al rijdend nogmaals genieten van de prachtige omgeving en kunnen onderwijl zien hoe treinreizigers ons tijdens de wandeling deze middag hebben zien lopen.

Onze Astra brengt ons snel van Täsch naar Rittinen en omdat we trots zijn onze vakantie te mogen beleven in zo'n mooie woning met dit prachtige uitzicht, maken we nog snel een aantal foto's. 's Avonds, na een heerlijke maaltijd en licht beneveld door de wijn, kan ik alleen maar concluderen dat het wéér een heerlijke dag was en dat we gelukzakken zijn.


vorige pagina /
volgende pagina

Startpagina Startpagina