Het regent, de keuze valt op Brig

Nadat ik mijn bril heb opgezet, zie ik dat het sneeuwt. Jawel …, mijn waarnemingen hebben mij niet bedrogen: de massaal binnentrekkende spinnen gaven aan dat het kouder zou worden.Klik hier voor de kaart BrigDonderdag, 27 september 2007
Was het een aantal jaren geleden nog een gewoonte van mij om rond 6 uur ’s ochtends naast mijn bed te staan en voor 8 uur de bossen boven Nadelgrat in te trekken. Nu lijkt het een gewoonte te worden om tot half acht in mijn bed te blijven liggen luieren. Tja, echt vastroesten in mijn gewoontes doe ik niet.

Wanneer ik in de woonkamer kom, kijk ik via het raam tegen dezelfde grijze wolken waarnaar ik de laatste twee dagen ook al heb staan te kijken. Nadat ik mijn bril heb opgezet, zie ik dat het sneeuwt. Jawel …, mijn waarnemingen hebben mij niet bedrogen: de massaal binnentrekkende spinnen gaven aan dat het kouder zou worden. Hopelijk kunnen we van deze sneeuw de resterende dagen nog profiteren. Maar voorlopig staan de nieuwe tuinstoelen op het balkon te wachten op betere tijden en hopelijk ook op ons.Tenminste …, als de zon zich wat meer laat zien.

De weersvooruitzichten voor vandaag laten aan duidelijkheid weer niets te wensen over: regen, sneeuw tot op 1200m en veel, héél veel wolken. Voor vanmiddag is het iets positiever: kans op een opklaring. Tja, wat te doen op zo’n dag. Wandelen is voor mij geen echte optie meer en Kees ziet “alweer een stad” niet zitten. ...

Hopelijk kunnen we van deze sneeuw de resterende dagen nog profiteren. Maar voorlopig staan de nieuwe tuinstoelen op het balkon te wachten op betere tijden en hopelijk ook op ons.

... Samen gaan Ans en ik rond 10:15 uur naar de benedenburen. Kees en Anita hebben de boterhammen al gesmeerd en Kees wil zo langzamerhand een rit over de passen in de sneeuw maken. Anita, die nog steeds denkt dat in Saas Fee altijd de zon schijnt, ziet in het Saastal wel een optie. Met name Saas Fee is voor haar dé keuze. Uiteindelijk weet ik ze ervan te overtuigen dat Saas Fee op dit soort dagen, net als gisteren, uitgestorven is en dat het hoog in de passen, mocht je er al op kunnen, ook niet prettig vertoeven is. Kees en Anita hebben Brig nog niet echt goed bezocht en aangezien zij nog steeds een broek van Bert in Visp moeten ophalen, stel ik voor om dat eerst te doen, vervolgens naar Carrefour te rijden voor wat boodschappen en een kop koffie en daarna een korte wandeling in Brig te maken.

We rijden naar de Carrefour, drinken eerst een kop cappuccino, doen wat boodschappen en omdat het nog steeds regent, drinken we nog een kop cappuccino alvorens naar Brig door te rijden.Wanneer we om 13:45 uur vanuit Rittinen naar St. Niklaus rijden, wordt het warempel iets lichter en droger, en lijkt het zelfs even dat de zon zich laat zien.

In Visp staan we in de Kleegärtenstrasse wederom aan de gesloten deur wanneer we de schoonmaakkosten voor Bert willen voldoen en de broek van z’n vriendin willen ophalen.

We rijden naar de Carrefour, drinken eerst een kop cappuccino, doen wat boodschappen en omdat het nog steeds regent, drinken we nog een kop cappuccino alvorens naar Brig door te rijden. Anita, wiens voorkeur naar een (vers?) appelsapje boven een cappuccino gaat, ontdekt tot haar teleurstelling, dat streekgebonden producten niet altijd lekker hoeven te zijn. ...

Op weg naar het Stockalperslot

StockalperpaleisOver Brig

Brig (680 m; 11500 inw.) is de bedrijvige hoogdstad van het Duitstalige Wallis en net als Martigny een kruispunt van internationale handelswegen. Het is de belangrijkste plaats op de doorgaande wegen route tussen de Simplonpas en het Lötschbergspoor naar Berner Oberland. Daarnaast is hier het treinstation van de route Furka - Oberalp, Brig - Visp - Zermatt en tussenstation van de exclusieve Glacier Express en een groot busstation.

Geschiedenis
De Romeinen maakten reeds in de 2e eeuw n.C. gebruik van de Simplonpas, waardoor de huidige stad Brig toen al een rol van betekenis speelde. Kaspar Jodok Stockalper begon in 1634 met het transport van zijde over de Simplon naar Lyon. In het midden van de 17e eeuw begon dezelfde Stockalper met de bouw van een groot slot, vanwaar hij de scepter zwaaide over de transporten via de Simplon. De rijkdom die hij daarbij in korte tijd verwierf, veroorzaakte grote afgunst bij de bevolking. In 1678 moest Stockalper zelfs uitwijken naar de andere kant van de Simplon (Domodossola). In 1691 overleed hij. Het Stockalperslot, met de drie torens Kaspar, Melchior en Balthasar, is nu de grootste Briger bezienswaardigheid. De opening van de Simplon spoorwegtunnel in 1906 (een tweede tunnelbuis werd in 1922 geopend) en de aansluiting op de Lötschbergspoorlijn naar Bern maakten Brig tot het verkeersknooppunt van nu.

Binnenplaats van het StockalperpaleisBezienswaardigheden
Op de Bahnhofplatz krijgt men een goede indruk van het verkeersknooppunt Brig. Op de achtergrond bevindt zich het station, waarvandaan treinen vertrekken richting Bern, Genève en Milaan. Vanaf het stationsplein vertrekken de smalspoortreinen van de Matterhorn Gotthard Bahn naar Zermatt en richting Andermatt. Op het plein vindt men ook de gele postbussen, die de verbindingen onderhouden met dorpen in de omgeving, waaronder Saas Fee. Het doorgaande autoverkeer wordt sinds 1999 niet meer over het stationsplein geleid: een nieuwe verbindingsweg voor het transitverkeer betekent een belangrijke verbetering. Overigens zal de rol van Brig als spoorwegknooppunt over enkele jaren enigszins worden overgenomen door Visp, zodra de Lötschberg basistunnel in gebruik genomen is.

Vanaf het station naar het zuiden loopt, licht stijgend, de Bahnhofstrasse met een groot aantal winkels.Vanaf het station naar het zuiden loopt, licht stijgend, de Bahnhofstrasse met een groot aantal winkels. Als men deze straat oploopt, aan het einde links afslaat en dan weer rechts, bereikt men in 10 minuten het Stockalperslot. Op de binnenplaats staat een oude postkoets opgesteld, waarmee vroeger de verbindingen over de alpenpassen werden onderhouden. ’s Zomers worden hier filmvoorstellingen gegeven. In het 17e eeuwse slot zetelen tegenwoordig de gemeenteraad en de rechtbank. Daarnaast zijn er van mei tot oktober dagelijks rondleidingen door het slot met o.a. een multimediale presentatie over het leven van Stockalper (info rondleidingen). Even verder dan het Stockalperslot aan de linkerzijde van de Alte Simplonstrasse staat de Kollegiumskirche, in 1675-1685 tijdens de Reformatie door de jezuïeten gebouwd op initiatief van Stockalper. Vlak tegen deze kerk staat de in 1732 gebouwde kloosterkerk van de ursulinen. De hieraan verbonden middelbare school staat tegenwoordig bekend als beste in het hele Duitstalige gebied van Wallis.

Wandeltip
Deze wandeling levert een weids uitzicht op over het Rhônedal èn een hoge dosis treinen.Vanuit Brig klimt de spoorlijn van de BLS, de Bern-Lötschberg-Simplonbahn langzaam via de zuidhelling het Rhônedal uit. Langs deze spoorlijn, die in 1913 in gebruik genomen werd, ligt een comfortabel wandelpad: de Lötschberg Höhenweg. Neem de trein van Brig tot Hohtenn (daar verlaat de spoorlijn het Rhônedal naar het noorden) en loop terug richting tot één van de andere stations langs de spoorlijn (Ausserberg, Eggerberg of Lalden, resp. 3, 5 of 6 uur gaans) Het wandelpad is een stuk langer dan de spoorlijn zelf, die door tunnels en over mooie viaducten natuurlijk de kortste weg kiest. Het wandelpad is maar zelden echt steil, veelal volgt het de spoorlijn of een van de bisses, de oude irrigatiekanalen. Op het station in Brig is een prospectus van de Höhenweg verkrijgbaar.

Oude gallerij die loopt van het Stockalperslot naar ... Smeedijzeren poort die toegang biedt tot de tuin van het Stockalper slot
De tuin van het Stockalper slot
In de tuin van het Stockalper slot Binnenplaats van het Stockalper slot
Mooie gallerij van een oude woning aan de Alte Simplonstrasse
Aan de Alte Simplonstrasse Mooie gallerij van een oude woning aan de Alte Simplonstrasse
Voor deze kapper wordt het druilerige weer ook allemaal een beetje te veel. Bij gebrek aan klandizie knapt hij een uiltje in het wat late middaguur. Of zooals de zeeman zegt: "fri. nei 't lek lûsterje" (= Naar het lek luisteren)
Voor deze kapper wordt het druilerige weer ook allemaal een beetje te veel. Bij gebrek aan klandizie knapt hij een uiltje in het wat late middaguur. Of zooals de zeeman zegt: "fri. nei 't lek lûsterje" (= Naar het lek luisteren)
De Bahnhofstrasse met winkels die recht op het station uitkomt Terwijl we bij het station staan, worden de blauwe stukken boven de bergen groter en worden de besneeuwde bergtoppen rondom Brig steeds beter zichtbaar.
Een beetje zon maakt het meteen gezelliger
Mooie uithangborden kom je ook in Brig tegen
Ik stel voor om via het Stockalperschloss terug te lopen naar de parkeergarage. Met wat geluk kunnen we het slot met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond fotograferen. Helaas, de zon is al te ver gezakt en de wolken blijven te lang hangen.

... Rond 16:00 uur vertrekken we naar Brig. De Subaru van Kees en Anita krijgt een droog en verwarmd onderdak in parkeergarage Altstadt. Terwijl we in Brig via de Stockalpergarten naar het Stockalperschloss lopen, wordt het droog en zijn er hier en daar blauwe plekken aan het zwerk te ontdekken.

Al fotograferend lopen we door het centrum van Brig naar het station. Terwijl we bij het station staan, worden de blauwe stukken boven de bergen groter en worden de besneeuwde bergtoppen rondom Brig steeds beter zichtbaar. Ik stel voor om via het Stockalperschloss terug te lopen naar de parkeergarage. Met wat geluk kunnen we het slot met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond fotograferen. Helaas, de zon is al te ver gezakt en de wolken blijven te lang hangen. Maar ondanks dat, hebben we toch weer een leuke middag beleefd.

Wanneer we rond 18:30 uur uit Brig vertrekken, rijden we eerst weer naar de Kleegärtenstrasse in Visp. Wellicht dat er nu wel iemand thuis is. Een vriendin van de dame in kwestie weet te melden dat deze rond zeven uur thuis zal zijn. Nog even geduld dus. Wanneer er om 19:10 nog niemand aanwezig is, rijden we naar Rittinen terug. Hoe verder we het dal inrijden, des te natter de weg is. De weg naar boven, van St. Niklaus naar Rittinen, is nog natter en onderweg begint het weer licht te regenen. De keuze Brig was zo slecht nog niet.

 
naar boven
 
vorige pagina /
naar boven
/ volgende pagina