Dinsdag

Ochtendgloren vanaf mijn balkonKlik hier voor de kaart van het LötschentalDinsdag, 7 oktober 2008
Allereerst is dit een onvergetelijke dag geworden schreef ik in mijn verslag! En dat is helemaal waar, even voor halfnegen ben ik op weg gegaan naar de autoverlad in Kandersteg. Vanaf Gunten is dit een kleine 40 minuten rijden dankzij de nieuwe weg van Spiez naar Frutigen en zo naar Kandersteg. De bedoeling was vandaag naar de Fafleralp te gaan in het Lötschental. Door de verhalen van Frans was ik goed aangestoken en wilde graag de herfstpracht daar eens zien! En inderdaad voorbij Wiler werd het steeds mooier en ik keek mijn ogen uit. In Kippel eerst bij een plaatselijk hotel/restaurant aan de koffie want het zou wel even duren voordat ik daar weer gelegenheid voor had! In de verte had ik vanuit de auto al zicht op de gletsjer. Frans had me gewaarschuwd voor de postbus en die kwam mij inderdaad tegemoet met de drie tonen van de Wilhelm Tell ouverture, Naar mate ik verder vorderde werd het nog mooier en al gauw stond ik op de grote parkeerplaats om mij snel om te kleden in de nieuw aangeschafte spullen dankzij de adviezen van Bert. ...

Op weg naar Fafleralp in het Lötschental
Op weg naar Fafleralp in het Lötschental
Hier waren mijn gedachten helemaal bij Frans en Ans
Hier waren mijn gedachten helemaal bij Frans en Ans
Wat is het hier toch mooi hè!
Wat is het hier toch mooi hè!
En wat een kleuren!
En wat een kleuren!
Die richting wilde ik op!
Die richting wilde ik op!
Mooi kerkje op de weg naar Blatten
Mooi kerkje op de weg naar Blatten
Dacht aan de rugzak met stenen, die gelukkig maar eentje bij zich had ... Frans!
Dacht aan de rugzak met stenen, die gelukkig maar eentje bij zich had ... Frans!
Daar sta ik even voor stil!
Daar sta ik even voor stil!
De terugweg
De terugweg
... Dit zou hem gaan worden vandaag en welgemoed ging ik op stap. Bij het bruggetje 200 meter verderop kwamen Frans en Ans sterk in mijn gedachten en zag ik zijn verhaal over dit gebied weer voor ogen. Al gauw merkte ik dat het pad, drassig om maar niet te zeggen zeiknat was. Ik glibberde over grote keien en had af en toe de neiging om te vallen. Toch ben ik halverwege gekomen maar zag steeds meer mensen terugkomen, die mij waarschuwden dat het gevaarlijk lopen was vanwege het vele water. Ik ben uiteindelijk ook omgedraaid met een teleurgesteld gevoel. Ik had het me zo voorgenomen om die tocht te volbrengen. Maar goed, dan maar iets anders verzinnen. Eerst mij ontdaan van mijn bergschoenen die onder de koeienvla bleken te zitten en doordat de veters onder mijn zolen terecht kwamen kunnen jullie je wel voorstellen dat mijn handen even niet fris roken! Gauw iets opgezocht waar ik mijn handen kon wassen want een autostuur met deze saus leek mij niet zo prettig! ...
De Grundsee

Over het Lötschental

Het Lötschental bestaat eigenlijk uit twee gedeelten: een woest, steil en stenig gedeelte tussen Gampel (634 m) in het Rhônedal en Goppenstein (1216 m), en vervolgens een bijzonder groen en vriendelijk gedeelte, omzoomd door drie- en vierduizenders, tussen Ferden (1374 m) en Fafleralp (1788 m).

Geschiedenis
De allereerste sporen van bewoning zijn afkomstig van zo'n 1000 jaar v.C. Het dal heeft altijd een bijzonder geïsoleerde ligging gehad. Pas in 1913, toen de Lötschbergspoorweg van Brig naar Bern werd geopend, kwam daar enige verandering in. De wegverbinding vanuit Gampel bestaat echter nog maar enkele tientallen jaren. Omdat het dal vroeger slechts een paar maanden per jaar bereikbaar was, hebben zich in de loop der eeuwen een aantal typische gebruiken ontwikkeld die ook nu nog in ere worden gehouden. Een voorbeeld daarvan zijn de houten maskers (Tschäggätä), die men in heel Oberwallis tegenkomt maar die oorspronkelijk uit het Lötschental afkomstig zijn. Deze maskers met een tamelijk onvriendelijk gnoomgezicht worden gedragen door jongens uit het dal, die gekleed in een schapevel op de jaarlijkse vastenavond (meestal eind februari) door de dorpen rennen om zo de geesten (én de meisjes) te laten schrikken en de winter het dal uit te jagen. De bevolking kent inderdaad nog een aantal boze geesten, zoals de Wilde Man, de Zwarte Bok en het levensgevaarlijke Lauwi-dier. Aan deze laatste worden de lawines toegeschreven.

Het Lötschental

Goppenstein
In Goppenstein verdwijnt de Lötschberg spoorwegtunnel (14,6 km) richting Bern, en rijden regelmatig de autotreinen van en naar Kandersteg in het Berner Oberland. Op de eerste verdieping van het station van Goppenstein is het bezoekerscentrum van het Alptransit-project te bezichtigen (dagelijks geopend, vrij entree). In 1998 werd na verschillende referenda het licht op groen gezet voor de bouw van twee nieuwe spoorwegtunnels (Gotthard en Lötschberg). Het zijn de grootste projecten in de Zwitserse tunnelbouwgeschiedenis. De nieuwe tunnel loopt 400 meter onder Goppenstein; de totale tunnellengte (Fruttigen-Raron) zal 35 km bedragen. Als de tunnel in 2006 in gebruik wordt genomen, zullen er vooral reizigers- en goederentreinen gebruik van maken. De reistijd Bern-Milaan zal bekort worden tot nog geen drie uur. Vrachtauto’s die Zwitserland als doorgangsland gebruiken, zullen al buiten Zwitserland op de trein gezet kunnen worden. De huidige Lötschbergtunnel zal voor autotransport in gebruik blijven. Achter het station begint een gemarkeerd wandelpad (duur: circa een uur) rondom de bouwplaats van de tunnel. Het is soms steil, goed schoeisel is absoluut noodzakelijk. Vanuit een werktunnel komt het puin uit de 400 meter lager gelegen basistunnel. Puintreinen rijden af en aan; in Raron wordt het puin verder verwerkt. Er is een koelsysteem voor het water gebouwd; bij de tunnelbouw stuit men soms op waterstromen die warmer zijn dan 50 graden. Als er bergkristal of ander kostbaar gesteente gevonden wordt, dan (zo wil de traditie in de tunnelbouw) mogen de tunnelbouwers dit zelf behouden. Voor (actuele) achtergrondinformatie over de tunnelbouw: kijk hier. Na Goppenstein verandert het landschap in het vriendelijke gedeelte van het Lötschental.

De Lonza met op de achtergrond de Langgletscher

Ferden (1374 m; 350 inw.)
Ferden ligt aan het begin van het dal, net in de knik naar het noordoosten. Het is een doorsneedorp, maar zonder meer een goede verblijfplaats en uitgangspunt voor tochten en wandelingen. In Ferden wordt op tweede paasdag aan iedereen in het dorp een stukje kaas gegeven met wat brood en wijn. Dit gebruik grijpt terug op een oude legende waarin verhaald wordt dat een boze geest bezit nam van de ziel van een overleden herder, wiens levenswandel niet al te onberispelijk was geweest. 's Nachts joeg de demon het vee uit de stallen het dal in. Als de mensen van het dorp 's ochtends eindelijk hun beesten weer naar huis hadden gejaagd, was de melk intussen onbruikbaar. Om de betovering te vebreken, beloofden zij om iedere jaar de melk van twee dagen aan de armen uit te delen. Daarop vluchtte de boze geest en werd het vee weer met rust gelaten. Om het zekere maar voor het onzekere te nemen, wordt in Ferden nog steeds aan dit Spend von Ferden vastgehouden en maakt men er tegelijk een feestdag van. De Lötschenpas (2690 m), is te voet bereikbaar vanuit Ferden en werd tot het begin van de twintigste eeuw veel gebruikt voor verkeer tussen Berner-Oberland en Wallis.

Kippel (1380 m; 400 inw.)
Het volgende dorpje in het Lötschental is Kippel (1347 m). Het is de belangrijkste plaats van het dal. De witte kerk staat er in zijn huidige vorm sedert 1742. Iets minder dan 50 jaar na de bouw van de kerk hadden de Lötschentalers genoeg geld gespaard, en konden ze zich vrijkopen bij de bisschop van Sion. Kippel zou je het religieuze centrum van het dal kunnen noemen. Het kerkhof naast de kerk is mooi om zijn eenvoud: kleine houten, donkere kruizen voor de overleden volwassenen en witte op de graven van de kinderen. Op kerkelijke hoogtijdagen, waaronder Fronleichnam (Sacramentsdag, tweede donderdag na Pinksteren) is er in Kippel een feestelijke processie, waaraan wordt deelgenomen door de goddelijke grenadiers. Dorpelingen dragen dan oude grenadiersuniformen, die stammen uit de tijd dat veel Lötschentalers als huurling dienden in de legers van Frankrijk en België. Kippel heeft ook een klein museum, waar de geschiedenis en gebruiken van het volk worden getoond.

Andere dorpjes
Wiler heeft een duidelijk ander karakter dan de overige dorpen in het dal. Dat komt omdat een brand in 1909 het dorp geheel in de as legde, en de dorpelingen het vervolgens opnieuw opbouwden. Kuhmad is niet meer dan een gehucht, dat volgt na de dorpjes Ried en Blatten. Links van de weg staat een kapel uit 1655, de Maria Heimsuchung. In het interieur springt het rijk vergulde altaar uit het begin van de 18e eeuw in het oog en een stenen Mariabeeld uit het begin van de 16e eeuw. Fafleralp (1788 m) is het einde van de bewoonde wereld. Een groot, houten hotel met een ouderwets-nostalgisch interieur herinnert aan de start van het toerisme in het Lötschental in de eerste helft van deze eeuw. De self-service afdeling, opzij van het oude hotel gelegen, getuigt dat ook hier de tijd niet heeft stilgestaan. Te voet zijn vanuit Fafleralp mooie tochten te maken, zoals naar de dominerende Langgletsjer en naar de Lötschenlücke (3178 m). Hierover kan het toeristenbureau in Wiler u nader informeren.

Klik hier voor het Lötschental

... Van Frans en Anja had ik inmiddels heel veel informatie gekregen betreffende een bezoek aan de Aletschgletsjer. Eerste optie indertijd was om via Mörel naar boven te gaan maar die had ik al afgeschreven, vervolgens had Anja mij de tip gegeven om via de Betten te gaan. Uiteindelijk kwam Frans met het advies om via Fiesch naar boven te gaan en zo op de Eggishorn een nog mooier zicht te hebben op deze geweldige gletsjer. Ik ben dus naar Fiesch gereden omdat een groot stuk wandelen nu niet mijn enthousiasme had. In Fiesch eerst iets gegeten bij een plaatselijk hotel/restaurant. Daarna doorgereden naar de grote parkeerplaats waar je uren kan staan voor een enkele Zwitserse frank. Met de kabelbaan naar de Fiescheralp en overgestapt in de volgende naar Eggishorn. In de cabine had ik een leuk gesprek met een Zwitsers echtpaar die oorspronkelijk uit Zurich kwamen maar nu een vijftal jaren woonachtig waren in Fiesch. Ik was zo enthousiast tegen die mensen over hun land dat ze mij adviseerden om in Zwitserland te gaan wonen. Een mooi huis kon je al kopen voor 500.000 CHF. En dan heb je een leuk huis met meestal een heel mooi uitzicht maar ja, ik moet ook nog euro’s verdienen vertelde ik en kan nog niet op mijn lauweren gaan rusten. Een mooie droom die ook wel een droom zal blijven! Uiteindelijk kwam ik boven op de Eggishorn aan, tja…wat zal ik zeggen? Daar stond een Jos te genieten van het prachtige uitzicht en zich te realiseren dat een droom uitgekomen was. Eindelijk de Aletschgletsjer met je eigen ogen kunnen aanschouwen. Niet meer van een plaatje of een video-opname van een ander, maar nu zelf de opnamen maken en niet kunnen ophouden. Ik heb daarboven een uurtje staan kijken en kijken! Ook nog een bezoek gebracht aan de fototentoonstelling aldaar maar gauw weer naar buiten gegaan want ja, het is daar zo mooi! ...
Een wens is in vervulling...de Aletschgletscher
Een wens is in vervulling...de Aletschgletscher
Aletschgletscher
Aletschgletscher
Aletschgletscher
Prachtige bouwwerken
Prachtige bouwwerken!
Krijg er niet genoeg van!
Krijg er niet genoeg van!
Wichel is een mooi dorpje in het Fieschertal Over Fiesch

De hoofdweg van Brig naar de Furka en de Grimsel liep vroeger aan de andere kant van het Rhônedal over Ernen en Mühlebach. Nu loopt de weg via Lax en Fiesch. Fiesch kwam daardoor pas laat in ontwikkeling. Vooral de laatste decennia heeft het toerisme gezorgd voor een flinke uitbreiding in dit betrekkelijk grote dorp in Oberwallis. Een nieuwe weg zorgt er sinds 1999 voor dat het doorgaande verkeer buiten het dorp om wordt geleid.

In de jaren zestig werd de eerste cabinelift aangelegd van Fiesch via Fiescheralp naar de Eggishorn (2926 m). Vanaf de top van deze berg is er een prachtig een prachtig panorama met de Walliser en Berner Alpen en het Aletschgebied. In het zuidwesten zijn Weisshorn, Matterhorn en Mischabel te zien, in het noordoosten de Aletschgletsjer en Jungfrau.

Zicht op Fieschertal vanuit WichelFiescheralp – Märjelensee
De Märjelensee is gelegen tegen de Aletschgletsjer, vlak onder de Eggishorn. Het mooie blauwe water wordt soms opgesierd door grote stukken wit ijs, die van de gletsjer afbrokkelen. Je kunt er letterlijk je hand op de gletsjer leggen. De wandeling heen en terug vanuit Fiescheralp duurt ruim drie uur; op de heen- of terugweg kan gebruik worden gemaakt van een circa 1 kilometer lange tunnel, die gebouwd werd voor de aanleg van een stuwmeer. Er is niet ver van de Märjelensee een gezellige uitspanning, waar gegeten en gedronken kan worden.

Fiescheralp – Bettmerhorn
De Bettmerhorn is met zijn 2865 meter iets lager dan de Eggishorn (2934 m), en is makkelijker te beklimmen. Beide bergen zijn ook per kabelbaan te bereiken. De wandeling vanaf Fiescheralp duurt circa 2 uur.

Het verblijf van Sandra, Bart en Bo in Glüringen
Het verblijf van Sandra, Bart en Bo in Glüringen
Het uitzicht dat ze hadden
Het uitzicht dat Sandra en Bart hadden
Maar deze kant hebben ze meer gezien vanaf hun terras
Maar deze kant hebben ze meer gezien vanaf hun terras
Weerspiegeling op de Grimselpass
Weerspiegeling in de Totensee op de Grimselpass
Weerspiegeling op de Grimselpass
Kapel op de Grimsel waar ik een kaarsje opgestoken heb
Kapel op de Grimsel waar ik een kaarsje opgestoken heb
Grimselpass/Totensee
Grimselpass/Grimselsee
Grimselpass/Totensee
Grimselpass/Grimselsee

... Terug beneden en bij de auto gekomen dacht ik maar richting Gletsch te rijden om zo via de Grimselpas weer richting Gunten te rijden. Doordat ik voor deze weg koos kwam ik ook in Gluringen terecht en natuurlijk even gestopt bij de verblijfplaats van Sandra, Bart en Bo! Natuurlijk denk je dan aan deze drie en kijk je om je heen wat hun beeld is geweest van hun eerste vakantie in het mooie Gomstal. Een foto gemaakt van het chalet waar ze hebben verbleven en een paar van het uitzicht dat zij hier hebben gehad gedurende hun week vakantie. Daarna doorgereden naar Gletsch en zo via de Grimsel weer richting Gunten. Een schitterende weg vol met bochten en natuurlijk even een fotootje genomen. Tegen halfzeven was ik weer in het hotel, einde van een bijzonder mooie dag!
 
naar boven
 
vorige pagina /
naar boven
/ volgende pagina