De Antholzer See (Lago di Anterselva)

Het kerkje van Feldthurns steekt net boven de nevel uit.Klik hier voor de kaart naar Val di AnterselvaZondag, 9-7-2006
Wanneer ik om half zeven de balkondeuren open, zie ik het Eisacktal gehuld in nevel. Het kerkje van Feldthurns steekt net boven de nevel uit. Tijd voor een foto tegen de zon in.

Kees en Anita zijn door Vincent en Marianne Delueg uitgenodigd voor een wandeling naar het Latzfonser Kreuz. Hoewel zij in eerste instantie te kennen hadden gegeven hier niet veel voor te voelen, hebben zij plotseling toch beslist om samen met de Duitse vakantiegangers op de uitnodiging in te gaan. ...

 

Ans en ik rijden vroeg weg en komen rond kwart over tien aan bij de kabelbaan (1300m) in een koud (16 graden) en bewolkt Jochtal.... Voor ons wordt het dus een dag waarop we kunnen gaan en staan waar we willen. Nadat ik eerst wat aan mijn verslag heb gewerkt, opper ik om vandaag een wandeling bij de Peitlerkofel te maken. Helaas, ook nu gooit plotseling opkomende bewolking in de richting van de Peitlerkofel roet in ons (wandel)etentje. We stellen ons plan bij en kiezen voor een wandeling te maken in het Jochtal.

Ans en ik rijden vroeg weg en komen rond kwart over tien aan bij de kabelbaan (1300m) in een koud (16 graden) en bewolkt Jochtal. Omdat Ans vergeten heeft haar jas en/of trui mee te nemen, lijkt het mij weinig zinvol om met de kabelbaan naar 2100m te gaan. Ik stel voor om naar de Antholzer See te rijden en daar een wandeling te doen. In 2004 hebben we, na een bezoek aan de Erdpyramiden bij Platten, ook een wandeling bij de Antholzer See gemaakt, maar hebben deze toen moet afbreken vanwege hagelbuien.

Om drie minuten voor twaalf zit Ans op een steen haar brood op te eten.Ans stemt in met mijn voorstel en we tuffen met onze Astra richting het Val di Anterselva. Net voor twaalf uur arriveren Ans en ik bij de parkeerplaats net voor het Lago di Anterselva. U zult zich wellicht afvragen waarom ik het tijdstip er zo nauwkeurig bij zet. Wel, later zal blijken dat Wouter Maes (Wouter van de Alpenfreaks) rond dit tijdstip zijn wandeling rondom de Antholzer See heeft beëindigd en een Alpenfreaks sticker achter de ruitenwisser van mijn Astra heeft geplaatst. (Meer hierover op de pagina “Ontmoeting met Alpenfreaks bij de E. Comici Hütte”.) Om drie minuten voor twaalf zit Ans op een steen haar brood op te eten. Droog brood is ook niet alles en we trakteren onszelf dan ook wat later op een heerlijke kop cappuccino bij een hut langs de weg. Niets vermoedend kan het zijn dat op dat moment Wouter met zijn gezin ons voorbij zijn gelopen, we zullen het nooit weten.

De wandeling rondom de Antholzer See verloopt prettig.De wandeling rondom de Antholzer See verloopt prettig. Het zonnetje laat zich zowaar af en toe zien. Wanneer we halverwege zijn, schijnt het zonnetje zelfs zo lekker, dat we even op een steiger, tegenover het See Restaurant, gaan zitten om de zon een kans te geven op ons in laten werken. Edoch, even later begint het toch weer wat te betrekken en besluiten we om de wandeling aan de andere kant van het meer voort te zetten. De Antholzer See ligt aan de voet van de hoogopgaande granietwanden van de Collalto (3436m). De wandeling rondom het meer is licht en leerzaam. Aan een zijde van dit meer ligt een natuurleerpad waarvan de moerassige delen worden overbrugd met vlonders. Aan de andere zijde voert het pad langs de berghelling terug naar de parkeerplaats. Ook aan deze zijde vind je diverse informatieborden en is het uitzicht over het meer zeer mooi. ...

Zichzelf beschermend tegen optrekkend vocht, schijnt dit bankje voor Ans comfortabel te zitten. De wandeling rondom het meer is licht en leerzaam.

Val di Anterselva (foto: vakantie 2004)Val di Anterselva

Valdáora geeft toegang tot het Val di Anterselva (Antholzer Tal). Dit mooie bosrijke hooggebergtedal loop tot aan het Staller Sattel (Passo Stalle), dat de grens vormt met Oostenrijk. Het eerste traject mag door auto met caravan bereden worden, maar het traject bij de pashoogte is verboden voor auto's met caravan, vrachtwagens en bussen.
Het val di Anterselva bestaat uit drie terrassen. Op de eerste twee terrassen liggen de dorpen die hun boerenkarakter bewaard hebben. Hier en daar verrijzen voor de opvang van toeristen grote huizen in de hedendaagse karakteristieke Tiroolse landhuisstijl, maar over het algemeen overheerst de oude, simpeler Bajuwarische bouwstijl in de boerenhoeven, die verschilt van bijvoorbeeld die in het Valle di Túres en het Valle Aurina.
In het laagste dalgedeelte liggen de toeristische niet zo belangrijke plaatsen Rasun di sotto (Niederrasen) en Rasun di sopra (Oberrasen). Een opvallend gebouw in het laatste dorp is het Ansitz Heufler, een robuuste vierkante adellijke woning in 1582 daar neergezet door de Freiherren van Hohenbübel. Een nazaat van deze Freiherren liet in 1975 het geheel met houtsnijwerk uitgevoerde 'Stube' in renaissancestijl. Verder stroomopwaarts komt u bij Bad Salomonsbrunn (hotel), met de radioactiefste bron van deze streek. Dan volgt spoedig Anterselva di Sotto (Antholz Niedertal): 1124 m), herkenbaar aan de grote schildering van de heilige Christoffel aan de buitenzijde van de St. Walburgkirche, geschilderd in de stijl van Michael Pacher.
Lago di Anterselva (foto: vakantie 2004)De weg door het dal stijgt en de stroom wordt wilder. Op het middelste plateau liggen de twee dorpjes Anterselva di Mezzo (Antholz Mittertal: 1241 m) en Anterselva di Sopra (Antholz Obertal: 1418 m).
Ten slotte ligt op het hoogste plateau het fraaie Lago di Anterselva (Antholzer See) aan de voet van de hoogopgaande granietwand van de Collalto (Hochgall: 3436 m), de hoogste top van de Vedrette di Ries, die in 1989 tot Parco Naturale is uitgeroepen. Aan het meer ligt de Enzian Hütte en aan de weg verder omhoog het dal uit richting de bergpas het Staller Sattel (2052 m). Langs de Obersee daalt de weg op Oostenrijks grondgebied naar het Defereggental in Osttirol. De verkeersbureaus in het Val di Anterselva geven een wandelfolder uit en organiseren wandelingen met gids en van het Parco Naturale bestaat een goede en uitgebreide informatiefolder.
Hier en daar heeft men een mooi uitzicht over het meer, jammer dat het weer niet helemaal meezit.Terug in het Val Pusteria ligt aan de ingang van het gebied Valle di Casies Monguelfo (Weisberg: 1085 m; 2300 inw.) een prettig vakantieoord, beschermd door de hoge bergen tegen de koude oostenwinden. 's Zomers schijnt de zon er gemiddeld 11 uur per dag. Monguelfo is de geboorteplaats van Paul Troger, een bekende 18e-eeuwse barokschilder, die heel wat plafondfresco's en altaartabels in kerken in Oostenrijk en Zuid Duitsland op zijn naam heeft staan. In de barokke Pfarrkirche (1736-'38) van Monguelfo schilderde hij drie mooie altaarpanelen. Zijn meesterwerk is de 'Aanbidding van de koningen' op het rechter zijaltaar, een sfeervol tafereel in clair-obscur. Naast de kerk, oostelijk van het koor, staat een kleiner, maar eveneens kostbaar kunstwerk: de oorspronkelijk door Michael Pacher beschilderde Bildstock, die in 1893 gerestaureerd moest worden. Boven Monguelfo, op een heuvel die door de Gsieserbach aan drie zijden wordt omspoeld, ligt Schloss Welsberg. Bouw en ligging zijn interessant, maar het interieur bezit niets bezienswaardigs omdat het in 1765 uitbrandde.

(Bron: ANWB reisgids gouden serie "Dolomieten-Gardameer")

De naam van dit bloempje moeten we nog opzoeken! Schijnt er al een tijdje te zitten.

Op de wandelweg langs de hogere oostzijde, heb je ook een mooi uitzicht over het meer.... Dicht bij het restaurant, net voor de parkeerplaats, dreigt voor mij zowat de pleuris uit te breken. Hoe graag ik mezelf ook naar het restaurant wil spoeden voor een toiletgang en een kop cappuccino, maar nu even niet. Halverwege het oversteken van de weg lijken mijn darmen plots te exploderen en moet ik mezelf ijlings in de intimiteit van het struweel terugtrekken om aldaar in alle rust en stilte de grootste nood te kunnen lenigen. Gelukkig heb ik de nodige voorzieningen bij me, maar het blijft ‘puin ruimen’ en behelpen.

Maar goed, het leven gaat door en even later kom ik enigszins opgelucht uit de bossen vandaan en kunnen we alsnog, zij het nu wat rustiger, naar het restaurant aan de overkant van de weg. Na eerst het sanitair op een goede werking te hebben gecontroleerd, zitten Ans en ik even later aan ons eerste kopje cappuccino en vermaken onszelf over het gesprek dat drie zeer chique dames een tafeltje verderop voeren.

Op weg naar de Grödner Joch (Passo di Gardena) die het Grödnertal (Val di Gardena) en het Gadertal (Val Badia) met elkaar verbindt.Wat later lopen we naar onze Astra en rijden terug via het Val di Badia en de Grödner Joch naar Feldthurns. Maar terwijl we door het Pustertal richting het Val di Badia rijden, let ik schijnbaar even niet op mijn snelheid. Plots duiken twee agenten vanuit de berm de weg op en houden ons aan. We worden met onze Astra de berm in gedirigeerd. Quasi nieuwsgierig informeer ik bij de dienders wat de reden van dit opmerkelijke oponthoud is. Op formele wijze wordt ik door de vrouwelijke agente, met een blik in haar ogen van een strenge schooljuffrouw, in kennis gesteld dat ik de maximumsnelheid van 50 km met 10 km heb overschreden en dat dit op dit traject ten strengste is verboden. Ik besef dat het nu tijd wordt om al mijn charmes in de strijd te gooien. Ik bied mijn verontschuldigingen aan en beloof plechtig de volgende keer beter te zullen opletten en hoop hiermee de dienders te hebben overtuigd van mijn goede wil. Ik steek mijn hand uit om de dienders een prettige voortzetting van de dag toe te wensen en op de vraag of ik nu mag doorrijden, word ik op indringende toon door de ‘juf’ gevraagd de motor af te zetten en al mijn papieren ter inzage te geven; het blijkt dat ik in de loop der jaren toch een deel van mijn charmes heb verloren. Maar oke …, ik overhandig mijn paperassen en vervolgens worden zowel mijn Astra alsook mijn papieren volledig gecontroleerd. Waarschijnlijk is de tekst voor de Italiaanse dienders iets te moeilijk te ontcijferen en even later mogen die twee Nederlandse bofkonten toch hun weg (boetevrij) vervolgen.

Boven bij de Grödner Joch maken Ans en ik nog wat foto’s alvorens onze weg richting Feldthurns te vervolgen.Tijdens onze rit door het Val di Badia wordt ons meteen duidelijk waarom wij tijdens ons bezoek aan Brunico (maar ook een aantal jaren geleden) over een hoog gelegen smalle weg werden omgeleid: dit deel van de weg door het Val di Badia wordt geheel gereconstrueerd en er zijn tevens een groot aantal tunnels aangelegd.

Boven bij de Grödner Joch maken Ans en ik nog wat foto’s alvorens onze weg richting Feldthurns te vervolgen. Maar dan …, na St. Ulrich ontvangen we van Kees en Anita een sms’je: “… komen vanavond langs om de foto’s te bekijken …”. Ik stuur meteen een bericht terug dat we bijna thuis zijn maar dat we nog moeten eten. Aangekomen in onze vakantiewoning Wiesenrain, haasten we ons om maar zeker op tijd klaar te zijn. Echter, om negen uur is van Kees en Anita nog geen spoor te ontdekken. Tijd voor mij om een ‘spoedbericht’ te sturen dat de koffie klaar staat. Tja, het lijkt dan even de wereld op z’n kop. Ik krijg een sms’je terug, dat zij op ons zitten te wachten???? Kees heeft twee schnapkes op en heeft de wandeling naar het Latzfonserkreuz (of de twee schnapkes, dat is niet geheel duidelijk) nog in de benen zitten. Tju, ik heb er nu even flink de pest in. Om het 'leed' wat te verzachten, schenk ik maar een lekker glas wijn voor mijzelf en m’n Ans in en samen kijken we uit chagrijn maar naar de finale Frankrijk-Italië.
 
Fotoimpressie van de wandeling naar het Latzfonserkreuz


Interval seconden
Natuurlijk willen we ook weten hoe de dag van Kees en Anita vandaag is verlopen. Wel, zoals je hebt kunnen lezen zijn Kees, Anita en de andere Duitse gasten door Vincent en Marianne Delueg uitgenodigd voor een wandeling naar het Latzfonser Kreuz. Hoewel de dag voor hun ook wat bewolkt is begonnen, is het weer de rest van de dag niet slecht geweest. Zoals je op de diashow kunt zien, is er deze dag veel gelopen maar schijnbaar nog meer gegeten en gedronken. 's Avonds zijn ze ook bij Marianne en Vincent thuis nog eens lekker verwend met de nodige, door Marianne zelfgemaakte gemaakte, koek verwend. En ..., die schnapkes? Die hebben hun goed gesmaakt. Behalve voor Anita dan, die had na een nipje genoeg. Tja, die snapkes is toch iets waar ik ze om benijd. Ik moet toch eens met Marianne gaan babbelen.
vorige pagina /
volgende pagina

Startpagina Startpagina